2009-05-06

Partiernas prylkommunikation

De flesta politiska partier har små butiker på sina hemsidor. Även de prylar de säljer ger ju en bild av vilka de är... I mina mässguru-utbildningar brukar jag prata lite om vad som kännetecknar bra give-aways

Kriterierna för bra give-aways är:
1. Tydlig koppling till budskapet.
2. Mottagaren ska bli glad.
3. Mottagaren ska spara prylen.

Jag har valt tre partier. Ett från högerblocket, ett från vänstern och ett parti som fortfarande står utanför riksdagen (eller riksstaden som de själva stavar det på en av deras Facebook-grupper) och tittat närmare på prylarna i deras webshoppar.

Centerpartiet: Lågenergilampa

Ur Centerpartiets budskap: "Det yttersta målet är att var och en ska kunna växa som människa och ha möjlighet att förverkliga sina drömmar. Ansvar för varandra och för naturen ska vara vägledande när samhället formas."
1. Mycket tydlig koppling till budskapet.
2. Man blir väl ganska glad att få en lampa som man kan använda.
3. Eftersom man kanske använder lampan, slängs mest troligt omslaget bort.
Betyg: 4/5

Socialdemokraterna: Halsduk
Ur Socialdemokraternas budskap: "Vi vet att ökade orättvisor inte är lösningen på framtidens utmaningar. Vi vet att det är genom att ge möjligheter för fler människor att växa och utvecklas som vi rustar Sverige starkt. Att vi genom att tillsammans investera i framtiden kan skapa hopp och ökad framtidstro."
1. Ingen tydlig koppling till budskapet, förutom att halsdukar naturligtvis kan bidra till välfärd i förkylningstider.
2. Ja, man blir glad om man får en halsduk. Om man gillar rött och vitt.
3. Man slänger inte en väl fungerande halsduk. Möjligtvis ger man bort den, men då lever den ändå kvar.
Betyg: 3/5

Sverigedemokraterna: En halvmeter hög Valkyriabyst (finns även som Loke och Oden)

Ur Sverigedemokraternas budskap: "Vi förespråkar en moralisk upprustning, vi värnar västerlandets kristna etik, och vi vill stärka nationalkänslan, /.../ Svenska folket måste lära känna sin gemensamma historia, och på så vis också lära sig att känna solidaritet med sina medmänniskor, såväl i Sverige som i omvärlden."
1. Om man anser att svenskarnas gemensamma historia först och främst baseras på asatron har den här prylen en logisk koppling till budskapet.
2. Blir mottagaren glad? Jag skulle gråta. Men större delen av partiets anhängare skulle säkert bli lyckliga över att få ställa upp den på hyllan i pojkrummet som de fortfarande bor kvar i.
3. Och visst sparar man den här prylen. En halvmeter hög byst slänger man inte i första taget. Barnbarnen kommer att hitta den uppe på farfars vind och lägga den i skämsiga-saker-som-våra-förfäder-gjort-lådan (tillsammans med bl a en Ny Demokrati-pins från 1991, några SS-gadgets från 1937 och LP-skivan med Herreys från 1984).
Betyg: 5/5

4 kommentarer:

Familjen Samuelsson sa...

Kul ämne och briljant analys (fru) Dr Dahlqvist! 5/5

Åsa Dahlqvist sa...

Tack Dr Samuelsson! Är just hemkommen från en annan nybliven doktors disputationsfest: Karin H.

Asta Vormeier sa...

Kul idé att analysera give aways!

/Asta

A N N I K A sa...

Neeej, inte Herreysskivan! ;)