2008-12-16

Spik i foten, göteborgsbloggare!

När man säger i-landsproblem handlar det oftast om problem som inte är så farliga jämfört med svält, död och naturkatastrofer. När Ulrika och Nemo klagar på Göteborgs-Postens brist på Twingly-länkar så dyker det uttrycket upp i mitt huvud.

För Jönköpings enda papperstidning, Jönköpings-Posten, som kontinuerligt får allt färre prenumeranter, lägger inte ens ut nyheter på nätet. Deras hemsida skulle vi blivit imponerade över 1996:
Det hela är mycket småländskt. Man ska inte kasta sig ut i det okända om man inte är säker på att tjäna pengar på det. Deras försiktighet har faktiskt en verklig förankring. Bara för några dagar sedan skrev Dagens Nyheter om hur papperstidningarnas största hot är internet. Även om tidningar startar egna nyhetssidor är det tydligen svårt att tjäna några större pengar på internetannonsörerna. Det är papperstidningarna som är kassakon.

Det må vara hänt. Men vi kan ju inte förbjuda nyheter på internet. Jag är övertygad om att om Jönköpings-Posten vill fortsätta spela en viktig roll i människors liv måste det finnas en spegling på internet. Det gäller att anpassa produkten till hur dagens läsare förbrukar media. Dagens Nyheters internetsida är inte ett hot mot mitt papperstidningsläsande. Jag ser något på dn.se som jag sedan läser ordentligt i tidningen. Jag läser något i papper-DN som jag sedan vill kommentera och länka till i min blogg.

Till och med Grönköpings Veckoblad har hunnit före Jönköpings-Posten. Och så kommer göteborgarna och klagar över lite Twingly. Läget i Jönköping är mycket allvarligare.

/Åsa Dahlqvist, för dagen dagstidningsmarknadsexpert

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vad fan är Grönköpings-Posten???

Åsa Dahlqvist sa...

Ja, det kan man fråga sig. Jag menar såklart Grönköpings Veckoblad. Det skulle ju passat bättre med Grönköpings-Posten och Jönköping-Posten. :-)
Jag ändrar det på en gång.

Åsa Dahlqvist sa...

Och Såningsmannen: Tack för dina tappra och insiktsfulla försök att bringa ordning den förvirrade ipred-debatten hos Tyskungen i dag!

Anonym sa...

Jag tillhör också dem som klagar på gp och twingly med jämna mellanrum. Men nu förstår jag att läget är betydligt allvarligare på andra håll... ;-) Skåne verkar dock ligga långt framme!

Anonym sa...

Helt rätt av JP, man ska vara lite försiktig med nymodigheter. Faciet i Åtvidaberg trodde inte att miniräknaren skulle kunna slå ut deras mekaniska apparater...

Åsa Dahlqvist sa...

Lena: :-) Det gäller väl att alla driver sina tidningar framför sig. Undrar bara när JP ska förstå poängen med world wide web...

Åsa Dahlqvist sa...

Viktor Emanuel: Och med facit i hand (obs, ordvits)vet vi ju hur det gick...

Anonym sa...

hej!

Kan som en anekdot i sammanhanget berätta att två media- och kommunikationsstudenter redan 1996 eller möjligen 1997 under totalt 10 mansveckor arbetade fram en fullt fungerande nyhets-sajt åt Jönköpings-Posten. När den hamnade på bordet, var det inget att ha för J-P.... Om de hoppat på det tåget för tio år sedan, misstänker jag att de hade varit ledande på nätnyheter i morgontidningsform idag...

Åsa Dahlqvist sa...

Håkan: Intressant information! Om jag förstått rätt så är det fortfarande tidningens absoluta strategi att inte "ge bort något gratis på internet"...