2010-03-09

Om hejdåandets konst

Och om ni missat sidan 41 i senaste numret av Event & Expo kan ni läsa min krönika här. Eller klicka på tidningen nedan och bläddra fram till rätt sida.

_____________________

Rätt hejdå stärker ditt personliga varumärke

När jag föreläser om mingel och nätverkande går jag även in på konsten att avsluta ett samtal. För många är det motigt att ta det första steget till att mingla vidare. Jag har identifierat tre olika typer av människor med hejdåproblem.

Har du träffat Hejdåvägraren? Hon anser att hon har ansvar för att underhålla sin samtalspartner under resten av tillställningen. Hejdåvägraren uppfattar inte den andres vinkar om att hon eller han vill mingla vidare, utan följer sin nya kompis som en trogen hund.

Kanske har du också stött på Smitaren? Han hittar alltid på något skäl för att lämna den han pratar med. Ofta skyller han på toalettbesök. Han inser inte själv att det är världens vanligaste och mest genomskinliga ursäkt.

En riktigt otrevlig typ är Samtalsdödaren. Hon anser att den hon pratar med ska säga hejdå. Om inte hennes samtalspartner inser faktum inleder Samtalsdödaren den stora ”ointresseoffensiven”. Hon flackar med blicken, svarar onödigt kort på frågor och ser uttråkad ut. Till slut fattar den hon pratar med vinken och går därifrån.

Kan du säga hejdå får du effektivare och fler möten. Kan du säga hejdå hjälper du den du pratar med. Kan du säga hejdå blir du uppfattad som en trevlig person.

När Hejdåexperten känner att han vill mingla vidare, då säger han det: ”Nu ska jag mingla vidare – det var roligt att träffas.” Det är inte så dramatiskt. Han gör ju också sin samtalspartner en tjänst. Hon eller han vill också träffa andra människor. Kanske hjälper han även till genom att introducera den han pratat med till någon han känner. Han ser också till att ta uppgifter på de som han vill hålla fortsatt kontakt med. Hejdåexperten har alltid med sig egna visitkort (samt en penna i de fall den han pratar med saknar visitkort).

Vi måste helt enkelt inse att det är artigt att säga hejdå. Genom att säga hejdå på rätt sätt kommer du att uppfattas som en trevlig person samtidigt som du får möjlighet att träffa många fler människor. Med andra ord: du ökar attityden och kännedomen om dig som person. Du stärker ditt personliga varumärke.

Hejdå!
_____________________


4 kommentarer:

Västbacken sa...

Kloka ord som alltid.

Kram

Åsa Dahlqvist sa...

Tack du!

Unknown sa...

Hear, hear. Det är konstigt hur svårt det är för människor att använda sanningen. Även i situationer där just sanningen är den minst riskfyllda vägen."Nej tack, jag är helt belåten" och "Det vill jag inte prata om" fungerar mycket bättre än att hitta på lögner.

Åsa Dahlqvist sa...

Andy: Ja tänk att det ska vara så svårt. Dumt att ljuga helt i onödan också. Jag tror att det är ett sätt att minimera riskerna för konflikt...