2015-11-17

Låt oss slippa 3 000 paneldebatter i Almedalen!

Redan förra året höjdes röster som spådde paneldebattens död, men ryktet visade sig vara betydligt överdrivet. De flesta körde på som vanligt under Almedalsveckan: paneldebatter med lite lagom oliktänkande vajande experter bakom ståbord och med sittande åhörare som ställde några frågor i slutet.

Hela konceptet känns så extremt utdaterat (bäst före 1997) och ändå gör vi om det år efter år. Troligtvis för att det är ett känt koncept och ett säkert kort och man tror att åhörarna ändå inte förväntar sig något annat.

Men nu är det nya tag inför Almedalsveckan 2016 och tänk om ni i år skulle kunna göra något annat, lite bättre, lite häftigare, lite mer interaktivt så att ert seminarium eller event blir maximalt minnesvärt och värdefullt!

De bästa idéerna har ni själva. Det gäller bara att ställa rätt frågor. Kanske de här frågorna kan hjälpa er på vägen:

  • Vad önskar ni att deltagarna ska komma ihåg från ert seminarium? Hur ska ni hjälpa dem att komma ihåg det?
  • Hur kan ni använda teknik för återkoppling och dialog, före, under och efter eventet? Det finns redan nu färdiga mötesappar att tillgå.
  • Hur kan ni låta deltagarna själva vara med och skapa seminariet och vad som är viktigt att prata om?
  • Hur kan ni använda rummet på ett annat sätt? Tänk annorlunda och tvärtom. Kan åhörarna sitta längst väggarna och talarna i mitten? Kan experterna sitta bland publiken? 
  • På vilket sätt skulle deltagarna kunna röra sig i rummet eller flytta och använda föremål, t ex för att visa sina ståndpunkter i olika frågor? (Ett företag som är specialiserat just på detta är Ming Company, http://ming.se.)
  • Hur skulle vi kunna få deltagarna att skapa någonting under själva seminariet? Vad skulle det i så fall vara?


Lycka till!

Inga kommentarer: