2015-10-27

What would Lars Lagerbäck do med monterpersonalen?

Av en slump började jag lyssna på helgens Söndagsintervju i P1. Det var Lars Lagerbäck som intervjuades och då slog det mig: Att leda ett landslag har många likheter med att leda ett team av monterpersonal!

  • Som mässansvarig är du inte monterpersonalens "vanliga chef"
  • Monterpersonalen kommer från olika delar av företaget
  • Monterpersonalen känner inte alltid varandra väl
  • Personerna som ska jobba i montern drivs ofta av egna mål som känns viktigare än målet på mässan
  • Det finns begränsat med tid för förberedelse av monterpersonalen eftersom de även har andra arbetsuppgifter. 

Denna temporära organisation ska alltså förberedas för att prestera maximalt under en mässa. Vad skulle då Lars Lagerbäck gjort? Här är några av de tankar från radiointervjun som jag tycker kan appliceras:

"Spelarna måste prioritera våra träningar."
Se till att det finns både regler och incitament för monterpersonalen så att de avsätter tid för att träna och förbereda sig för aktiv kontakt och effektiva samtal i montern.

"Spelare som har bra relationer utanför plan samarbetar bättre på plan."
Se till att monterpersonalen lär känna varandra. Sociala aktiviteter är inte bara en trevlighetsfaktor, utan en metod för att få personalen på mässan att jobba bättre ihop.

"Din laginsats är din chans att vinna, det är viktigare än att du har några av världens bästa spelare i laget."
Se till att samarbetet flyter i montern, att alla vet vad de ska göra för att maximera möjligheten till bra resultat. Alla i monterteamet måste förstå varför de ska jobba i montern och vilket resultat som förväntas av dem. Det få inte råda någon som helst förvirring kring målsättningen. Dessutom är det av stor vikt att varje varje person både kan (teori och träning) och vill utföra sin del av samarbetetet.

"Jag är faktainriktad: jag försöker förstå varför vi vinner matcher så vi kan lära oss av det."
Som mässansvarig är fakta din vän. Ju mer du vet om hur och varför det gick som det gick på mässan, desto bättre kan du träna ditt monterteam till nästa mässdeltagande. Fakta är också ett bra argument för att övertyga monterpersonalen om att ändra på eller justera ett beteende.

"Jag visar respekt och för dialog med spelarna, men jag fattar alla beslut själv."
Jag skulle önska att fler mässansvariga tog ledarplatsen i monterteamet. Jag vet att det är svårt att hävda sig i ett gäng luttrade säljare och mässrävar. Men det är faktiskt du som mässansvarig som är projektledare. Skapa delaktighet och engagemang, men lita på att det är du som har totalperspektivet på projektet och vet vad som är bäst för att uppnå era resultat på mässan.

Ps. För er som är ungefär lika obevandrade i idrott som jag kan jag berätta att Lars Lagerbäck bland annat varit svensk förbundskapten i fotboll från år 2000 till 2009. Senast tog han Islands landslag till EM 2016. Hör hela intervjun här: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/627672?programid=4772

______________________________

Nyfiken på hur du kan få din monterpersonal att jobba som ett landslag? Hör av dig - jag kan hjälpa till.

Åsa Dahlqvist, asa@memma.se, 070-725 51 45
www.memma.se

Inga kommentarer: