2015-10-19

De sju dödssynderna (på mässan)

"Nej, så här får man bara inte göra i en mässmonter, det är ju en dödssynd för sjutton", får jag ibland lust att häva ur mig när jag går på mässor. Tänk om all monterpersonal bara kunde avhålla sig från de sju dödssynderna! Vi skulle få så många fler och bättre möten på mässorna. Testa det nästa gång du ställer ut! 

Dödssynd #1: Sitta ner i montern 
Stolar och fåtöljer är endast till för att sittas på om du är involverad i ett samtal med en kund. Vill här tillägga att det gäller bara om även kunden sitter ner. Om du är trött, lämna montern och sitt ner någon annanstans. 

Dödssynd #2: Hänga på möbler
När du hänger på en möbel (ståbord, disk, etc) ser det inte bara ut som att du är trött och less på hela mässtillställningen, det påverkar också besökarnas syn på det varumärke du representerar: "Här ser ni ett riktigt slött och likgiltigt företag."

Dödssynd #3: Stå bakom möbler
Att skapa barriärer genom att ställa dig bakom möbler i montern, t ex en disk eller ett bord, hindrar besökarna från att ta kontakt med dig. Dessutom gör avståndet som du själv har bildat att det blir svårt för dig att ta kontakt med förbipasserande.

Dödssynd #4: Umgås med varandra
Ibland kan man gå förbi montrar där stämningen är på topp hos monterpersonalen, men det finns inga besökare där. Anledningen är att personalen har för roligt ihop. Besökarna känner som om de skulle störa "personalfesten" genom att gå in i montern. 

Dödssynd #5: Använda mobiltelefon/iPad
Så fort du använder mobilen eller någon annan "device" i montern ser det ut som om du anser att det finns viktigare saker att göra än att prata med besökare. Det ska mycket till innan en besökare går fram och stör dig. Ta ALDRIG ett mobilsamtal i montern. Gå minst tre montrar bort innan du svarar. 

Dödssynd #6: Göra den egna aktiviteten
Oj oj oj, så många gånger jag plågat beskådat monterpersonal stå och kasta pil eller lite håglöst prova någon annan aktivitet som de har anordnat för besökarnas skull. I say no more. 

Dödssynd #7: Äta i montern
Vad ni än gör - ät inte i montern. Ät inte ert eget godis. Ät inte en banan. Ät för guds skull inte er lunch i montern! Kom ihåg det: ät ingenting i montern. Det ser bara för knäppt och slafsigt ut. 

Och nu kanske du undrar vilket straff får man när man begår dessa dödssynder? Jo, ett väldigt dåligt resultat av mässan (och ofta oändligt tråkigt under mässan). 

______________________________

Nyfiken på hur man ska göra för att undvika de sju dödssynderna på mässan och hur du kan förbereda dina medarbetare på att vara aktiva och få så många och så effektiva montersamtal som möjligt? Hör av dig till mig så berättar jag om Memmas utbildningar och workshops. 

Åsa Dahlqvist, asa@memma.se, 070-725 51 45
www.memma.se 

Inga kommentarer: