2015-01-28

Hur minglar du i Almedalen? 

Nu börjar den stora planeringen inför Almedalsveckan 2015. Tusentals människor kommer åter att samlas första veckan i juli för att informera, påverka och övertyga. Visby förvandlas till en jättelik mingelfest.

För dig som ska delta i Almedalsveckan, tänk på att det lönar sig att förbereda dig och dina medarbetare på olika typer av mingelsituationer och möten. Ert resultat av resan är till stor del avhängigt på de personliga möten ni lyckats skapa.

När jag utbildar och tränar människor som ska representera organisationer eller företag i Almedalen brukar jag utgå från Memmas fyra mingelsteg:

1. Skapa många möten
Det gäller att utnyttja de dagar man deltar för att få så många kontakter som möjligt. Vilka tillställningar ska vi prioritera? Hur tar man första kontakten med någon man inte känner?

2. Uppfattas som trevlig
Det finns ett antal knep som gör att du uppfattas som extra trevlig: att tänka på att försöka hjälpa den du pratar med på något sätt, fokusera och lyssna. Det finns även vissa "don'ts" som är lätta att undvika om du bara blir medveten om det, exempelvis att inte snegla på mobiltelefonen eller flacka med blicken när du pratar med en person. 

3. Var tydlig med vem du är och vad du vill
På ett mingel är det viktigt (och kanske särskilt viktigt i Almedalen!) att du snabbt kan förmedla vem du är och varför du är där. Genom att i förväg förbereda dig på en kortfattad och kärnfull presentation av dig själv ökar du möjligheterna att nå ut med ditt budskap.

4. Se till att bli ihågkommen
Spara visitkort, skriv små minnesanteckningar på dem och se till att kontakta alla du träffat och hålla det du lovat. Ett mail är aldrig fel att skicka dagen efter minglet, t ex: "Hej Kalle! Vi sågs i går på Restaurang A. Det var jag som jobbar med östersjöfrågor. Jag berättade ju att jag känner en kille på Sveriges Radio som du skulle kunna prata med angående ditt projekt, han heter... o.s.v."

Om du är intresserad av en utbildning, workshop eller personlig handledning inför ditt företags eller organisations almedalsbesök, är du varmt välkommen att kontakta mig på asa@memma.se eller tel 070-725 51 45.

http://memma.se

Inga kommentarer: