2010-02-19

Memmas mingeltips

Visst var det länge sedan sist. Memmabjörnen tittar yrvaket upp ur bloggarnas vinteride och lovar att uppdatera oftare.

Jag får alltfler uppdrag och frågor angående mingel och nätverkande. I går fick jag tre mingelfrågor som en annan bloggare ska använda i ett inlägg längre fram.

Så här svarade jag på dem:

1. Var ska man mingla? (dvs om man vill ha något professionellt utbyte av det)
Ett mingel är ett ypperligt tillfälle att nätverka eftersom det personliga mötet är starkt relationsskapande. Men att nätverka är att skapa relationer på lång sikt. Därför kan alla typer av mingel vara intressant för det professionella utbytet. Du kanske står och pratar med en förälder på julfesten på skolan som några år senare visar sig vara till nytta för dig i din karriär. Men visst kan man också försöka se till att man minglar i sammanhang där det finns många människor som du vet skulle kunna vara intressanta för dig. Om man vill få många nya kontakter är det också bra att tvinga sig ut i andra nätverk än de som man redan känner och är trygg i. Om du vill ha professionellt utbyte av ett mingel bör du också förbereda dig på hur du presenterar dig själv kortfattat och så att den du pratar med förstår vad du är bra på.

2. Hur ska man mingla?
Se till att hela tiden prata med någon. Men prata inte bara om dig själv. Ställ frågor och lyssna. Den som intresserar sig för andra upplevs också som en intressant och trevlig person. Fundera på hur du kan vara till nytta för den personen du pratar med - inte tvärtom. De personer man hjälpt med något vill kommer i framtiden också att vilja hjälpa dig. Alla människor du träffar på minglet är lika viktiga och ska bli behandlade med respekt och intresse, även om du är "ute efter" att prata med vissa personer. Se också till att säga hejdå: "Nu ska jag mingla vidare, det var trevligt att träffas!". Du behöver inte känna dig skyldig att underhålla den person du pratar med resten av kvällen.

3. 3 bra tips.
Tips nr 1: Om du inte känner någon på minglet, gå fram och prata med någon som står ensam.
Tips nr 2: Fråga, lyssna och intressera dig för den du pratar med, oavsett vem du pratar med.
Tips nr 3: Följ upp minglet genom att skicka e-post till de du fått visitkort av. På så sätt påminner du dem om vem du är och kanske blir det här ett tillfälle att vara till nytta för dem (t ex bifogar receptet ni pratade om eller telefonnumret till en bra fotograf som du känner).
Vi ses snart!